RTA LABORATUVARLARI已更新

RTALB Temel ve Teknik

Öncelikle RTALB hissesinin piyasayla ters hareketler yaptığını hepimiz görüyoruz. Ancak altında yatan temelleri iyice tartışıp gündeme getirmekte fayda var.

Öncelikle PB oranı yani PDDD oranına baktığımızda 10.09 olarak karşımıza çıkmakta. Pandemiden önce bu değer 0.85-1.00 aralığında gidip gelirken artık pandemi sonrası dalgalanma aralığı 10-20 değerleri arasında olduğunu görmekteyiz. Çoğu balon diye tabir ettiğimiz hisselerin grafik yapasına benzer hareketler yapmış olsa bile PDDD sinin 10 la 20 arasında dalgalanması aslında durumun balon bir hisse gibi olmadığını göstermekte.

F/K değerini incelersek mevcut değer 28 ancak gördüğü maks F/K değerleri mayıs ayında 140 civarları olarak gözükmekte. Hissenin mart sonundaki yükselmeye başlamasıyla görünen F/K değeri ile aynı konumdayız. O zaman fiyatı 7-8 civarı idi.

Şirketin genel büyüme ve karlılığına baktığımızda muazzam bir manzara karşımıza çıkıyor. Değerine değer katan, yatırım yapan, otomasyona yönelen bir firma gözüküyor. Test kiti konusunda sadece Türkiye değil artık dünya pazarında büyük satışlar yapan bir firma görüyoruz. Yapmaya da devam ettiğini ve devreye aldığı yeni üretim hatlarıyla da gücüne güç katacağı aşikar gözüküyor.

Gelelim olumsuz tabloya. Neden düşüyor ? Çünkü pandemi belirsizliği ortadan yavaş yavaş kalkıyor. Artık eskisi gibi karlılık ve büyüme olmayacağı varsayımı. Dahası aslında içerdeki yatırımcının nispeten daha ucuz kalmış hisselere yönelmesi gibi nedenler sıralanabilir. Dolar bazında bir iş yapan bir firma olarak da düşündüğümüzde hazirandan bu yana aynı fiyatta kalması da tabi ki bir yandan akılda durmalı. Ayrıca son günlerde yaşanan olumsuz gelişmeler ve cezalar da bir miktar etkili olmuş durumda. Şirketin kendisinden çok çıkan haberlere ve olumsuzluklara göre hareket ediyor. Peki gerçekte şirket ne durumda ve ne gibi fırsatlara sahip ? Aşının bulunması harcanan onca yatırımı çöpe mi atmak demek? Bence hayır !! Ancak öyle bir algı da var.

Geçtiğimiz aylarda test sayılarında korkunç artışlar oldu. Hazirandan itibaren de artışların devam ettiğini biliyoruz. Aşının vurulacağı insanların da mantıksal olarak covid testine gireceğini varsayacak olursak, satışlarında aşının olumsuz etkilerinin tam anlamıyla oluştuğunu söylemek yanlış olur. Peki sürekli belli bir ivmeyle büyümeye devam edecek bir şirket sizce 200 günlük ortalamasını kıracak mıdır? Hep birlikte göreceğiz.

Trend analizi yapacak olursak 30 çizgizi önemli bir destek olarak gözükmekte. Aynı şekilde eskiden destek olan 40 çizgisi de dirence dönüşmüş vaziyette. Şu aşamada 30 ile 40 arasında dalgalanmalardan söz edilebilir. Ancak bu iki limitin dışındaki hareketler belirleyici rollere sahip olacaktır. Aynı zamanda 200 günlük ortalamanın eşiğinde olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. RSI değerleri düşüş trendi içerisinde bir dip noktası yaptıktan sonra 34.42 değerine gelmiş bulunmakta. Bu noktada daha güçlü bir dönüş belki de hissenin yukarı yönlü dönüş sinyallerini vermek için faydalı olabilir. Ancak kalıcı yükselişler için 50 bandının üstünde yer almak önemli olacaktır.

Yorumlarım şahsi fikirlerim olup yatırım tavsiyesi içermemektedir. Teşekkürler.
注释
30-40 bandının kritik bir konumunda bulunan fiyatın bu bölgeden vereceği bir tepki RSI göstergesinde olumlu sinyalin gözükmesine olanak tanıyabilir.
200 günlük ortalamanın altına inen fiyat bu ortalamayı direnç olarak kullanacaktır. Gelecek tepki fiyatı 35-36 seviyelerine çıkacakken. Kalıcı yükseliş için 200 çizgisinin tekrar üzerine atması şarttır.
Haber akışı bu aşamada çok önem arz edecektir. Özellikle şirket haberlerinin etkisi de bulunabilir. YTD

免责声明