- סוגרים את השבוע החזק ביותר של 2023 עם עליות חדות בכל השוק - האג"חים רשמו שבוע אדום נוסף ומחקו את כל העליות של חודש אוקטובר - מדד הדולר (DXY) רשם את השבוע האדום ביותר מאז יולי - הקונים הצילו את המצב: כל המדדים נבלמו בדיוק ברמות התמיכה החשובות או לאחר פריצת שווא מהירה - פאוול הרגיע את השוק בנאום החלטת הריבית ונתוני התעסוקה החלשים עודדו את העליות בשווקים - אינדיקטורים רבים מעידים על פוטנציאל גבוה להמשכיות של השוק השורי בחודשים הקרובים
חודש נובמבר נפתח והציפיות הגבוהות מהחודש החזק בשנה לא אכזבו: השבוע האחרון היה השבוע החזק ביותר במדדים המובילים מתחילת 2023 ומחק את כל הירידות של חודש אוקטובר ב-5 ימי מסחר בלבד. נתוני התעסוקה החלשים בשילוב עם נאומו היוני של פאוול שלחו את השווקים לעליות חדות ביותר לראשונה מאז יולי האחרון. הראלי המהיר גרם לשוק לעבור ממצב טכני של Oversold למצב טכני של Overbought תוך 5 ימים בלבד, דבר שלא קרה מאז מרץ האחרון ולפני כן מאז 2019. ברוב המוחלט של המקרים שבהם אירוע כזה נדיר מתרחש, השווקים ממשיכים את מגמת העליה בחודשים הבאים.
השוק נהיה מתוח למעלה, אבל התמונה הטכנית נראית טוב: למרות שהדו"חות של אפל היו חלשים באופן יחסי, זה לא מנע מהנאסד"ק לעלות קרוב ל-7% בשבוע אחד בלבד ולמחוק את כל הירידה של אוקטובר. כאשר יחסי הכוחות כל כך ברורים והקונים מצליחים לבטל חודש שלם של ירידות בשבוע אחד, ברור לכולם מי באמת שולט בשוק. תשואות האג"ח ירדו יחד עם הדולר, הנאום של פאוול עבר בשלום, הדו"חות הכספיים של מרבית החברות היו טובים וכעת לא נראה שלשוק יש הרבה מעצורים לפניו.
נתוני התעסוקה החלשים ונאומו של פאוול שלחו את השווקים לעליות
הסיבה העיקרית לעליות החדות בשבוע שעבר היו הנתונים הכלכליים שפורסמו במהלך השבוע והמשמעות שלהם: שיעור האבטלה זינק ל-3.9%, הרמה הגבוהה ביותר מאז פברואר 2022 ומדד התעסוקה של ADP שמודד את השינוי במספר המועסקים במהלך החודש האחרון היה נמוך יותר מהצפי באופן משמעותי.
בעקבות הנתונים, יו"ר הפד ג'רום פאוול החליט להשאיר את הריבית על כנה וללא שינוי פעם נוספת. ההחלטה הייתה מלווה בנאום יוני ששלח את השווקים לעליות חדות החל מיום רביעי בערב ועד לסגירה של יום שישי. כעת, השווקים מתמחרים את סיום סייקל העלאות הריבית של הפד ואף הורדות ריבית בתחילת 2024.
אבל למה ציפיות להורדת הריבית גורמות לשוק לעלות בצורה שכזו? הנה הסבר קצר עבור הסוחרים החדשים בתחום.
הורדת ריבית יכולה לעזור להרים את שוק המניות מכמה סיבות:
עלות הלוואה מופחתת: כאשר הריבית יורדת על ידי הבנקים המרכזיים, לעסקים נהיה זול יותר ללוות כסף. זה יכול לעורר השקעות ארגוניות, התרחבות וחדשנות, מה שיכול להוביל להגדלת הרווחים. רווחים גבוהים יותר מתורגמים לרוב למחירי מניות גבוהים יותר, מכיוון שהמשקיעים מוכנים יותר להשקיע בחברות עם סיכויי צמיחה חזקים יותר.
חלופות אטרקטיביות: כאשר הריבית נמוכה, התשואות מהשקעות מסורתיות בהכנסה קבועה כמו אג"ח וחשבונות חיסכון הופכות לפחות מושכות. משקיעים המחפשים תשואות גבוהות יותר עשויים לפנות לשוק המניות כאלטרנטיבה אטרקטיבית יותר. הביקוש המוגבר הזה למניות יכול להעלות את המחירים שלהן.
הוצאות צרכנים: שיעורי ריבית נמוכים יוצרים אווירה כלכלית שבה לצרכנים משתלם יותר ללוות כסף, כמו משכנתאות והלוואות רכב. הדבר הזה יכול להגביר את ההוצאות והאמון של הצרכנים בכלכלה, מה שבתורו מועיל למגזרים רבים במשק. כאשר לאזרחים יש יותר כסף לבזבז, כך החברות הגדולות מרוויחות יותר, מחירי המניות עולים וכולם נהנים.
ציפיות לצמיחה עתידית: ריבית נמוכה יותר יכולה לאותת על כך שהבנקים המרכזיים מנסים לעורר צמיחה כלכלית. כתוצאה מכך, המשקיעים עשויים לפרש זאת כסימן לכך שחברות נוטות יותר לחוות צמיחה עתידית חזקה יותר (כמו ב-2020 למשל), מה שעלול להוביל למחירי מניות גבוהים יותר.
מדדי הערכת שווי: שיעורי ריבית נמוכים יותר יכולים להשפיע על הערכת המניות. ככל שהריבית יורדת, הערך הנוכחי של תזרימי המזומנים העתידיים ממניות עולה, מה שגורם להן להיראות אטרקטיביות יותר באופן יחסי. זה יכול להוביל ליחס גבוה יותר של מחיר לרווח (P/E) עבור מניות, מה שמצביע על כך שהמשקיעים מוכנים לשלם יותר עבור רמת רווח נתונה.
יחסי הכוחות ברורים: הקונים שולטים בשוק ומכתיבים את הקצב
אחד העקרונות הראשונים והחשובים ביותר שלומדים בניתוח טכני של נכסים בשוק ההון הוא הבנה של יחסי הכוחות בין הקונים למוכרים. מי שולט בשוק? מי מכתיב את הקצב? מי סוחב ומי נסחב? אלה הן שאלות קריטיות שכל סוחר צריך לשאול את עצמו טרם כניסה לכל עסקה בשוק על מנת להבין את התמונה הגדולה והכוללת שבשווקים.
על מנת למדוד את יחסי הכוחות ולהכריז על מנצח, אפשר להשתמש בכמה אינדיקטורים או שיטות. אחת מהן היא שימוש באלמנט הזמן - איזה צד מצליח להתקדם מהר ואיזה צעד מתעכב בכל שלב?
אם מסתכלים על שבוע שעבר, ניתן לראות שהשוורים בשוק (Bulls), סלנג אמריקאי עבור משקיעים אופטימיים, הצליחו למחוק ירידות של חודש שלם בחמישה ימי מסחר בלבד. זאת אומרת שאת מה שלקח לדובים (Bears), המוכרים והסוחרים הפסימיים בשוק לעשות חודש שלם הקונים הצליחו לעשות בשבוע אחד בלבד. המוכרים ניסו להוריד את המדדים במשך חודש שלם והצליחו לעשות זאת, אך בשבוע שעבר הגיעו הקונים בליווי מחזורי מסחר גבוהים ופשוט ביטלו עבודה שלמה של חודש בכמה ימים בודדים.
בשפה הטכנית אפשר להגיד כי הקונים הם השולטים הברורים בשוק וכי הם דומיננטיים יותר מהמוכרים. ברוב המקרים, הצד הדומיננטי הוא זה שמכתיב את המגמה ארוכת הטווח בשוק ונרצה להיות לצידו על מנת לנצל את מרבית התנועה שעתידה לבוא.