Selam herkese 👋 Ekonomi terimleri sözlüğünden bugün arbitraj terimine bakıyoruz. Siz de merak ediyor musunuz? Hemen başlayalım!
🎯 Sözlük anlamı: Arbitraj; ticaret terimi, ad; paha kazanmış hisse senedi, tahvil, döviz gibi değerli kağıtları satarak daha karlı gördüğü ya da yüksek verim getirme olasılığı bulunan başka değerli kağıtlar satın alma işi.
Merkez Bankası’nın terimler sözlüğünde ise arbitraj terimi için şu tanım yer alır: Herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eşanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) kâr edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır.
Kısaca, arbitraj alım satımı, farklı piyasalardaki fiyat farklarından faydalanan, nispeten düşük riskli bir alım satım stratejisidir. Peki pratikte arbitraj nasıl yapılır?
🎯 Arbitraj yapmak: Arbitraj alım satımı yapan kişilerin (arbitrajör) karşısındaki zorluk yalnızca bu bahsettiğimiz fiyat farklarını bulmak değil, aynı zamanda bu farklar üzerinden hızla işlem yapabilmektir. Buna ek olarak, arbitraj alım satımları genellikle düşük riskli olduğundan getiriler de çoğu zaman düşüktür. Bu da arbitraj alım satımı yapanların hem hızlı davranması hem de hatırı sayılır bir kazanç elde etmek için büyük miktarda sermayeye sahip olması gerektiği anlamına gelir.
Arbitraj yaparken birden fazla piyasada hesap oluşturulur ve birden fazla ürün farklı piyasalardan satın alınır. Düzenli takip sistemi ile farklı bir piyasada daha düşük fiyata sahip olan bir ürün satın alınır ve yüksek fiyata sahip bir borsada varlığın satışı yapılarak düşük riskli kar elde etmeye çalışılır. Bu işlemlerin mümkün olduğunca hızlı yapılması gerekir çünkü eşitsizliği fark eden kurum ve kuruluşlar duruma anında müdahale ederek oluşan fiyat farkını sabitleyerek piyasalardaki eşitsizliği ortadan kaldırır. Arbitraj yaparken işlem süresini ve işlem sırasında harcanmış giderler de hesaplanır.
🎯 Arbitraj türleri: Kısa süre içerisinde düşük riskli kazanç elde etme amacı taşıyan arbitraj sistemi kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Dolaylı ve dolaysız olarak 2 gruba ayrılan arbitraj türleri, alt grupta ise döviz arbitrajı, çapraz kur farklılıklarına bağlı arbitraj ve üçgen arbitraj olarak da gruplandırılır.
Ayrıca, kripto para alım satımı yapanlar için arbitraj alım satımından faydalanabilmek harika bir fırsattır. Bu tip stratejileri kullanmak için yeteri kadar sermayenizin bulunması ve hızlı olmanız durumunda kısa sürede düşük riskli ve karlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz.
🎯 Arbitraj örnekleri: Bahsedeceğimiz işlem basit bir arbitraj işlemidir. X hisse New York borsasında 10$ ile işlem görürken eş zamanlı olarak Londra borsasında 10,05$ ile işlem görüyor. Bir yatırımcı NYSE’den hisse alıp hemen LSE’de bu hisseleri satarsa arbitraj yapmış olur. Bu durumda hisse başına 5 cent gelir elde etmiş olacaktır.
Üçgen arbitraj ise bir yatırımcının bir para birimini bir bankada başka bir para birimine çevirip, o para birimini de başka bir bankada başka bir para birimine çevirdikten sonra üçüncü bir bankada orijinaline dönüştürerek yapılır. Aynı banka tüm döviz kurlarına hakim olacağı için tüm bu işlemlerde farklı bankalar kullanılması zorunludur.
Bu örnekte elde edilen karı öğrenmek için heyecan yaptığınızı görüyor gibiyim. Hemen bakalım 😁
2 milyon dolarınızın olduğu var sayarak hesaplama yapalım. 2 milyon dolarınızı 0.894 oranından Euro’ya dönüştürelim. 1.788.000 € elde etmiş oluruz. Sonra 1.788.000 €’yu 1.276 oranı ile Sterlin’e çevirelim. 1.401.254 £ elde etmiş oluruz. Son olarak bu Sterlinleri 1.432 oranından Dolar’a geri dönüştüreceğiz. Elimizde 2.006.596 $ olur ve sonuç olarak düşük riskle 6.596 $ elde etmiş olursunuz.
Arbitraj hakkında sorularınıza yanıt verdik diye umuyoruz! Diğer sorularınız için yorumlarda buluşalım 👇