土耳其 BIST100指数

BORSA İSTANBUL'da YENİ DÜZENLEMELER

Sevgili Dostlar,

Bugün Borsa İstanbul yönetimi tarafında tebliğ edilen bazı yenilik ve düzenlemeleri duymuşsunuzdur. Bunların ne anlama geldiklerini, hem küçük hem büyük yatırımcılar için avantaj ve dezavantajlarını önümüzdeki dönemde bu işin profesyonelleri yorumlayacaktır.

Ancak şimdiden işlem yaptığımız bir oluşumdaki stratejik değişikliklerin en azından bilgi düzeyinde neler olduğunu bilmek, kendimizi ve bundan sonraki kararlarımızı bunlara göre hazırlamak için iyi olur kanaatindeyim.

Bu yüzden aşağıdaki bilgileri derleyip yazmaya çalıştım. 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek bu değişikliklerin hepimiz için hayırlı olmasını dilerim.

Pay Piyasalarında Sadeleşme: Borsa İstanbul Pay Piyasası halihazırda Yıldız Pazar (Grup 1-2), Ana Pazar (Grup 1-2), Gelişen İşletmeler Pazarı, Piyasa Öncesi İşlem Platformu ve Yakın İzleme Pazarı şeklindeki yapısını sadeleştirerek güncelliyor. Yeni pazar yapısında, işlem esasları açısından farklılıkların net olduğu:
  • Yıldız Pazar,
  • Ana Pazar,
  • Alt Pazar,
  • Piyasa Öncesi İşlem Platformu (PÖİP),
  • Ve Yakın İzleme Pazarı (YİP) olacak.


Halka Açıklık Oranları: Sağlıklı fiyat oluşumu açısından çok önemli olduğu değerlendirilen halka açıklık oranında Borsa İstanbul artık hem Yıldız hem de Ana Pazar şirketlerinde %10 üstü seviye arıyor. Bir yenilik de imtiyazlı paylara yönelik bir kriterin eklenmesi. Halka açık şirketlerde aynı haklara sahip tek grup payın ideal olduğu vurgusuna istinaden Borsa İstanbul başlangıç olarak halka açıklığı çok yüksek paylarda eşitliği teşvik eden bir değerleme kriteri daha getiriyor.

Önceden Gelişen İşletmeler Pazarında tek fiyat sistemiyle işlem gören şirketler artık Alt Pazar’da sürekli müzayede şeklinde işlem görecek. Aynı zamanda likiditenin sınırlı olabildiği bu pazarda sert fiyat hareketlerine engel olacağı değerlendiren işlem esasları ve bilgilendirme uyarıları kullanılarak yatırımcılara rehberlik yapılacak.

Sağlıklı fiyat oluşumu açısından önemli bir kriter olan fiili dolaşım oranı %5’in altındaki şirketlere bu oranı %5’in üzerine çıkarmaları için 01/01/2021 tarihine kadar süre verilmiştir. Şirketlerin bu tarihe kadar fiili dolaşım oranını %5’in üzerine çıkarmamaları durumunda paylarının Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda işlem görmeye devam edebileceği konusunda uyarılmasına karar verilmiştir.

Halka Arzda Yıldız Pazar’a gelme şartı 200 milyon TL oluyor: Borsada işlem görecek şirketler için aranan kota alma şartlarından halka arz edilen payların asgari piyasa değeri şartı, Yıldız Pazar için 150 milyon TL’den 200 milyon TL’ye yükseltiliyor, Ana Pazar için aranan 50 milyon TL değiştirilmiyor. Alt Pazar için ise gelişen şirketlerin de halka arzına imkan tanınması açısından 20 milyon TL’lik bir eşik değer belirleniyor.

Yıldız ve ANa Pazarlara girme koşulları yeniden düzenlendi :Bu konuyla ilgili teknik bilgiler Borsa İstanbul web sitesinde mevcuttur.

Brüt Takas Uygulaması: 1 Ekim’den itibaren Alt Pazar, YİP ve PÖİP de işlem gören hisseler için sürekli BRÜT TAKAS uygulanacak. Mevcutta sadece PÖİP hisseleri için ve diğer pazar hisselerine de çeşitli tedbir uygulamaları nedeniyle geçici olarak BRÜT TAKAS getiriliyordu.

En çok konuşulan konulardan olan emir-fiyat marjları yeniden düzenlendi: Yeni düzenlemeye göre 1 Ekim’den itibaren fiyat marjları Yıldız Pazar için %20, Ana Pazar için %15 ve diğer pazarlar için %10 olacaktır.

Kredili İşlem ve Açığa Satış: Yeni düzenleme ile Yıldız ve Ana Pazar hisseleri “kredi işlem ve açığa satış işlemine” tabi olabilecekler. Alt Pazar, YİP ve PÖİP hisseleriyse “kredili işleme ve açığa satış işlemine” kapalı olacaktır.
#BIST30 harici açığa satış yasağı ikinci bir duyuruya kadar halen geçerlidir.

Sürekli Müzayede ve Tek Fiyat Süreçleri: 1 Ekim’den itibaren, Yıldız, Ana ve Alt Pazar “sürekli müzayede” ile işlem görecektir. Buna karşın YİP ve PÖİP ise günde 5 kez “tek fiyat” ile işlem görecekler. Gelişen İşl. Pz.da işlem gören hisseler 1 Ekim’den itibaren Alt Pazar’a dahil olacağından bu hisseler de sürekli müzayede yöntemi ile işlem göreceklerdir.

Piyasa Değişiklikleri:

1-Bugün itibariyle Gelişen İşletmeler Pazarında işlem gören #AVHOL #BEYAZ #IDEAS #IZFAS #IZTAR #MEGAP #OSMEN #OZRDN #POLTK #RODRG #TKURU #VANGD 1 Ekim 2020'den İtibaren ALT PAZAR da işlem görmeye başlayacaktır.
2-Mevcut durumda Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı %5 in altında olan şirketler ve son FDPOları şöyle:
#TBORG 4,30%
#DOKTA 3,92%
#SNPAM 3,43%
#CRFSA 3,37%
#AKMGY 3,07%
#CMENT 1,94%
#KLNMA 0,91%
#QNBFL 0,59%
#KENT 0,27%
#QNBFB 0,12%

Bu şirketlere 1 Ocak 2021'e kadar süre verildi. Bu tarihe kadar FDPOlarını %5 üstüne çıkartmayan firmaların hisseleri PÖİP'te işlem görecekler.

Evet dostlar derleyebildiklerim bunlar. Bu değişikliklerin etkileriyle ilgili profesyonellerin yorumlarını da elimden geldiğince platforma ekleyeceğim.

Görüşmek üzere...




免责声明