ZOREN 'de Toparlanma Sınırlı Kaldı

ZOREN hissesinin günlük grafiği yukarıda paylaşılmıştır. Mart ayından bu yana TL varlıklar ve Borsa’da etkili olan satış baskısının hisse üzerinde de hissedildiği görülmektedir. Özellikle ABD – Türkiye ilişkilerinde artan gerilime bağlı olarak TL varlıklar üzerinde artış kaydeden satış baskısı ve kurlarda yaşanan sert yükselişler hisse üzerindeki baskıyı artırmıştır. Bu kapsamda şirketin yüksek bir yabancı para yükümlülüğüne sahip olduğu görülmekte ve kurların yukarı yönlü bir seyir izlediği dönemde şirketin olumsuz etkilendiği izlenmektedir. Enerji sektörünün genelinde yabancı para cinsinden borçluluğun yüksek olması sektörün kur hareketlerine karşı hassas olmasına neden olmaktadır. Son günlerde ABD – Türkiye ilişkilerinin iyileşebileceğine dair beklentiler hisse ve TL varlıklar üzerindeki satış baskısının hafiflemesine neden olurken Rahip Brunson’ın serbest bırakılması sonrasında etkili olan iyimser hava TL varlıkları desteklemiştir. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak son günlerde ZOREN hissesinde toparlanma kaydedilmiştir. Ancak bu hafta içerisinde yurt dışı piyasalardaki olumsuz havanın etkisiyle BIST-100 Endeksi’ndeki satış baskısı tekrar artış kaydederken ZOREN hissesinde toparlanmanın sınırlı kaldığı görülmektedir.

Bu tarafta ABD – Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesine dair haber akışları ilerleyen süreçte de TL varlıkları destekleyebilecek gelişmeler olarak takip edilecektir. Bu kapsamda Türk Lirası’nın değer kazanımlarını hızlandırması döviz yükümlülüğü yüksek şirketler üzerindeki (enerji sektörü gibi)risklerin ve satış baskısının hafiflemesine katkı sağlayacaktır. Ancak 2018 yılının üçüncü çeyreğinde (Temmuz – Ağustos – Eylül) TL’deki değer kayıpları dikkat çeken bir gelişme olmuştur. 2018/3Ç’te Dolar Türk Lirası karşısında %31,93; Euro Türk Lirası karşısında %31,10 oranında değer kazanmıştır. TL’deki değer kaybına bağlı olarak döviz yükümlülüğü yüksek şirketlerin (ZOREN gibi) üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının baskılandığı ve finansman giderlerinin önemli ölçüde artış kaydettiği görülebilir. Kur yükümlülüğü şirketlere yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar bu şirketlerin 2018/3Ç finansal sonuçlarında kur kaynaklı oluşabilecek tahribatı göz önünde bulundurmaları faydalı olacaktır.

Hissede mart ayından itibaren etkili olan aşağı yönlü hareketlerin başlangıç noktası ile test edilen en düşük seviyeye fibonacci düzeltme seviyeleri çekilmiş ve grafik üzerinde gösterilmiştir. Hissede tekrar yükselişlerin etkili olması durumunda kısa vadede 1,32 ve 1,39 TL seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. 1,39 direnci üzerinde ise fibonacci düzeltme seviyelerinin %23,6’lık kısmına denk gelen 1,44 TL ile 500 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1,47 TL seviyesi güçlü direnç bölgesini oluşturmaktadır. 1,44 – 1,47 direnç bölgesinin aşılmasına bağlı olarak hissedeki teknik görünümün iyileşme kaydettiği ve yükselişlerin hız kazandığı görülebilir. Bu durumda 1,59 TL ile 200 günlük hareketli ortalama (1,65 TL) hedeflenebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hissedeki yukarı yönlü hareketlerin devamlılığının iyileşen ABD – Türkiye ilişkilerine bağlı olarak yurt içinde etkili olan iyimser havanın korunmasına, küresel piyasalardaki satış baskısının hafiflemesine ve TL’deki değer kazanımlarının devamlılığına bağlı olduğunu belirtmekte fayda var. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise kısa vadede 1,25 TL seviyesi ile 1,20 TL seviyesi destek olarak izlenebilir. 1,20 desteğinin kırılması durumunda hissede aşağı yönlü hareketlerin hız kazandığı görülebilir. Bu durumda 1,12 – 1,05 ve 0,90 TL seviyeleri gündeme gelebilir. Mevcut seviyelerden alım yapmayı düşünen veya mevcut pozisyonu bulunan yatırımcılar katlanabilecekleri zarar seviyelerini göz önünde bulundurarak 1,20 seviyesini stop loss olarak belirleyebilirler. Yeni alımı değerlendiren yatırımcılar ise 1,44 – 1,47 direnç bölgesinin aşılmasını ve bu seviye üzerinde kapanışlar görmeyi bekleyebilirler.
Beyond Technical Analysisbist100Chart PatternsendeksTrend AnalysisXU100ZORENzorluzorluenerji

更多:

免责声明